Social Media

Semoga murah rezeki kepada yang FOLLOW ❤

Hamsterku Melahirkan Anak!!!

|
Salam..
Aku nak share sikit berita gembira tentang kelahiran hamster terbaruku..
Walaupun blogku lewat update tapi aku nak share gak...huhuhu..
Hamsterku Demok selamat melahirkan baby2 dia pada 29/11/2009
Anak2nya semua berjumlah 8ekor...
wah banyakkan..keluarga bahagiala katakan..huhuhu...
Jantina hamster aku 5jantan dan 3 betina..semua comel2...
Masa aku update blog ni mereka dah berusia sebulan 2hari tau..dah makin meningkat dewasa dan comel...Ni semakin menbesar tapi belum celik mata lagi..huhuhu..dah pandai makan sendiri tau..Ada 3 ekor yang bulu macam ni ikut bapak dia yang comot tu...Yang ini la anak2 hamsterku yang comell....Ni masa umurnya beberapa hari..mybe dalam seminggu...

Ni gambar Demok masa mengandung...

Demok bersama anak2nya yang comot...

JANTINA HAMSTER

|
Kita mungkin tertanya2 apa jantina hamster...jantan atau betina..
kadang2 tokeh kedai ni kaki "kencing"..
so info ni mmg perlu bagi peminat hamster...
cara2 nak mengenal jantina hamster adalah...
seperti gambar berikut :
gender

Ciri ciri : hamster jantan adalah letak titik yang berjauhan

Ciri cirri : hamster betina adalah letak titik yang berdekatan


Jadi tengok hamster anda betul2 sebelum beli!!

PENJAGAAN HAMSTER HAMIL DAN SELEPAS BERANAK

|
Aku memang minat dengan hamster..
so aku banyak wat research tentang hamster...
Ini antara langkah penjagaan hamster hamil dan selepas beranak..


==> inilah contoh anak hamster yang baru lahir...
( gambar hiasan )

Ciri hamster hamil adalah :

1. Bentuk tubuh bulat ( gemuk semacam je ), perut bahagian belakang membuncit

2. Menjadi sangat agresif ( suka mengigit tangan tuannya ) dan sering menyerang si jantan

3. Makan dan minum lebih banyak dari biasa ( kuat sangat minum )

4. Mulai membuat sarang ( selalu mengkais2 serbuk kayu mcm nak buat sarang )

5. Puting susu membesar dan terlihat sangat jelas ( selalu la belek2 hamster anda!! )

6. Kadang ciri-ciri 1 dan 2 akan terlihat menjelang mau melahirkan


Cara merawat bayi hamster :


1.Berikan makanan yang cukup supays si ibu tidak kekurangan gizi

2. Singkirkan mainanan dalam sangkar ( roda dan sbgainya )

3. Memidahkan si jantan, lebih baik jika sebelum si bayi lahir.

4. Jangan memegang bayi hamster secara langsung dengan tangan anda.

5. Jangan terlalu sering melihat ibu hamster yang sedang menyusui babynya.

6. Jangan mengganti serbuk sebelum sang bayi berumur lebih dari 1 sampai 2 minggu

7. Berikan air minum yang secukupnya.


Cara merawat HAMSTER yang baru melahirkan anak:


1. Pisahkan hamster lain termasuk jantanya, biarkan dia sendiri bersama babynya..

2. Bersihkan semua kandang termasuk tempat makan dan minumnya.

3. Kurangi serbuk kayunya ( jangan sampai hamster tengelam )

4. Tutupkan area kandang dengan kertas atau kain agar terlindung dari cahaya, kerana hamster lebih sukakan dalam keadaan yang gelap.

5. Jangan memegang anak dan ibunya kerana jika baby hamster berbau lain ( bau manusia ) mungkin di makan oleh ibu atau dibiarkan oleh ibu.

6. Berikan gizi yang cukup :

a. Susu strawbbery jelli

b. Putih telur yang direbus dan dihancurkan

c. Tablet corella

7. Jangan selalu melihat hamster..nanti stress pulak or gila meroyan..hamster ni macam manusia jugak tau..hehehe...



Bestkan kalau dapat hamster byk n comel macam ni!!!

HAMSTERKU BERANAK!!!

|


Tanggal 10/11/2009 hamster aku beranak..
Pasangan Demok n Debu melahirkan anak...
Ingatkan mereka berdua betina tp xsangka sepasang..
baru sekor je anaknya..hehe.........
Tahniah pada demok..
ni serba sedikit tentang info hamster yang baru hamil...


MASA HAMIL DAN MENGAWAN HAMSTER

Syrian : usia mengawan 3-6 minggu-masa hamil 15-18 hari

Champbell : usia mengawan 1-1,5 bln-masa hamil 18-23 hari

Whinter White : usia mengawan 2-2,5 bln-masa hamil 18-25 hari ( mungkin lebih 30 hr)

Roborovski : usia mengawan 4-6 bln-masa hamil 22-30 hari.

BOBBY..HAMSTER KECILKU..GOOD BYE!!

|
Aku nak kenalkan dengan hamster bongsu aku beli kat Road Walk..
Aku beli dia sebab nak jodohkan dia dengan Debu dan Demok..sebab mereka berdua betina..so nak la zuriat..

Aku beli dia masa nak buat CSR kat Rapid Penang, so singgah la kat pekan tu..tengok je Bobby dah terpikat..dia cute sangat..Bobby ni jenis Robosky tp jenis warna coklat..
Harga dia RM8..dulu RM5..dah naik plak harganya..huhh!!
Yang specialnya dia tak mengigit..tak macam Debu..suka mengigit je kalau tersilap pegang..
Dalam proses nak mix..
Aku mandikan mereka dan try nak mix sama..
Hasilnya..mula2 ok..tapi Bobby macam takut je dengan mereka berdua..asyik lari2 je..
Gambar kat atas tu masa mula2 mix..mcm ok je..
Tapi si DEBU ni kuat jealezz..dia macam nak mengigit BOBBY..
Kesian BOBBY..Tapi DEmok ( yang tompok hitam putih ) ni sporting..dia xmarah kat BOBBY..dia ok je..cuma si hitam gemuk tu je jahat sangat..geram!!!
Aku dah cuba banyak kali nak satukan mereka tapi BOBBY macam tak selesa je gan mereka..
Sedih tengok BOBBY yang menjerit2..dan macam ketakutan bila satukan sama cage gan mereka..
Aku pun asingkan mereka..tak sanggup tengok BOBBY yang ketakutan..sedih..
Tapi pada hari ini, aku terpaksa jual kat kawan aku IZZAH sebab aku tak boleh nak take care kat BOBBY..sebab aku pun dah ada 4ekor hamster. Kalau tambah BOBBY dah 5ekor..
Kalau BOBBY boleh bersama dengan DEBU dan DEMOK..aku rasa aku boleh jaga mereka..
9hari je aku jaga dia..sedih tu memang sdh, sebab aku sayang sangat kat dia, dia comel, manja dan xmengigit..tp ini jalan terbaik untuk dia.
Dia akan mendapat sepenuh perhatian dengan tuan baru..berat hati nak lepaskan..setiap pandangan dan renungan dia penuh bermakna..macam sedih je nak tinggalkan aku..
Mesti aku teringat teletah dia dan yang paling sedih..tengok mata dia yang comel tu..
Semoga BOBBY happy dengan mama baru..
Maafkan mama sebab lepaskan BOBBY..
love u and miss u bobby!!!
bobby jangan sedih tau!!
nanti mama melawat bobby selalu..!!

DEBU MENGIGIT LAGI!!!

|
Geram dan marah sangat2 kat DEBU yang jahat lagi nakal..
Dia gigit tangan aku lagi dah masuk yang ke tiga dah...
First gigit xberdarah, tapi 2x ni berdarah tangan aku...
Ikutkan hati nak je buang dalam semak...biar padan muka makan gan binatang buas...jahat sangat2..dah orang bagi makan, badan dah jadi macam anak gajah..dia suka2 je gigit aku..jahat2...kenapa la kamu jadi anak derhaka..!!!
Hamster aku yang lain2 tu xda pun nak gigit aku..si DEBU ni je yang tak sedar dek untung..!!!!

lama x update..

|
sory lama x update blog..so bzzzzzzzz...
byk sgt keja...huhuhu..
lg pun dah nak exam ni..
aura mood nak update pon xda..
tp byk idea jgk nak share..

Rindu Kat Mak..

|
entah kenapa hatiku sayu bila call mak aku tadi..dia kata dia sakit perut ( bengkak perut )..rasa nak menagis je dengar suara dia..sedih2..aku pesan agar dia ke KLinik juga..Rasa rindu tak terhingga..tak sabar nak balik..sedihhhhhhh..nak jumpa mak dan ayah..semoga mak cepat sembuh..dan sihat..AMIN..

hi5 animals icons

SANGKAR HAMSTER

|
Wawawawa...kalau anda bela hamster mungkin anda akan teruja dengan sangkar hamster sebab macam2 rupa bentuk yang terdapat dipasaran. Yang paling best tengok hamster main dalam sangkar dia..aku nak share tentang sangkar yang cantik lagi unik..


Yang warna ungu di tengah2 ni macam sangkar hamster aku tapi aku punya warna biru laut..aku beli untuk Combo dan Combi. Harga aku beli RM12..Memang kecil tapi nak bajet..heheh..

Manakala yang warna biru dan hijau tu seakan2 sama dengan istana Debu dan Demok, cuma bahagian atas je melengkung.

Aapa2 hal korang cuci mata gan cage hamster yang comel ni..













Haa..ni la rupa rumah DEmok dan Debu..yang warna kuning tu..tapi rumah mereka warna ungu..





haa...yang cage warna pink ni adalah cage idamanku..mybe lepas aku habis belajar dan dapat kerja aku akan memilikinya..insyallah


Cage warna ungu nie pun comel dan unik...




Yang ni reka bentuk baru, aku suka jugak sebab dia luas..tp body dia banyak dari plastik..



Cage yang ni nampak klasik, sesuai untuk opah dan atuk hamster...hahahha...



Yang ini pulak alatan permainan hamster..dia memang suka main roda pusing ni..malam2 mesti riuh rendah..hahah...


Yang warna hijau, pink dan kuning tu roda pusing juga tapi dari metarial besi, tak berapa sesuai untuk hamster kerana boleh cederakan dia..nanti tersepit pulak kat situ..Yang macam botol susu ni, bekas minuman dia..amat penting sebab hamster kuat minum..



Ni plak bekas makan dia dan alatan mainan dia.....

KALAU ANDA ADA HAMSTER YANG MANA SATU JADI PILIHAN ANDA???




PENYAKIT HAMSTER

|
  • Abcesses
Abacesses adalah luka di bawah kulit yang berisi nanah. Mereka dapat membesar sangat cepat dan juga sebagai tanda infeksi terjadi.
Pertolongan: Periksakan ke doktar haiwan segera. Antibiotik biasanya akan diberi dan nanah mungkin dipecahkan. Luka mesti selalu dibersihkan dengan teratur. Mungkin hamster perlu menjalani pembedahan untuk mengeluarkan nanah.

Click to view image details

  • Pendarahan
Kadang-kadang hamster mengeluarkan darah dari kemaluannya. Kemungkinan tanda ini adalah infeksi rahim pada hamster Syrian betina. Darah sedikit pada kemaluan hamster dwarf rusia dapat juga menandakan bahawa hamster itu hamil.
Pertologan
Jika hamster syrian mulai berdarah pada kemaluanya, bawalah berjumpa doktar. Jika ini infeksi rahim maka hamster perlu antibiotik untuk disembuhkan. Kemaluan hamster juga akan berdarah sekiranya dia melahirkan anak. Jika hamster dwarf rusia berdarah parah maka ia juga perlu dibawa ke doktar.

Click to view image details Click to view image details

  • Diabetes
Campbell dwarf rusia mugkin terkana diabetes dari keturunan. Hamster akan kehilangan berat badan dan kelihatan kurus dan sakit. Hamster akan banyak minum air dan memiliki punggung yang sangat basah. Hamster yang sakit biasanya akan mati pada usia yang muda sekitar empat hingga enam bulan.
Bantuan
Insulin tidak sesuai kerana jumlahnya tidak dapat dianggarkan. Belum ada ubat lagi yang sesuai untuk penyakit ini ( setakat ini )
Click to view image details Click to view image details

  • Keguguran bulu
Keguguran bulu biasanya terjadi pada hamster yang sudah tua dan mungkin disebabkan oleh faktor lain.
Pertolongan.
Bawahlah berjumpa doktar untuk mendapat dianogsa penyebabnya dan ubatan yang sesuai.

Click to view image details Click to view image details

Basah punggung (Hip Spot)
Semua hamster mengalami masalah ini tetapi hamster yang sudah tua akan lebih bermasalah. Tanda masalah dapat dilihat pada punggungnya dan kelihatan seperti dua tahi lalat.
Bantuan
Biarkan, jangan disentuh atau diusik. Biasanya tidak bermasalah. Anda akan mencederakan mereka sekiranya anda cuba untuk membuangkannya.

Click to view image details Click to view image details

Luka
jangan sentuh sekiranya luka tersebut sedikit dan tidak terlalu dalam. Perhatikan saja sampai lukannya sembuh. Sekiranya luka tersebut dalam, bawalah hamster anda berjumpa doktor.
Bantuan
Umumnya dengan antibiotik. Memandikan dengan air garam juga membantu untuk menjaga supaya bersih.

Click to view image details Click to view image details Click to view image details

  • Benjolan atau tumor
Hamster mungkin bengkak disekitar dibadannya. Benjolan ini mungkin tetap atau berpindah ke kulit mereka. Hamster mungkin tidak suka anda memegang benjolannya.
Bantuan
Nasihat doktar diperlukan. Boleh dirawat dengan pembedahan. Mungkin sukar untuk membius hamster. Tetapi, Dr Hamwell berkata
meskipun ada risiko pada haiwan kecil ini, hamster mudah untuk menjalani pembedahan dengan baik. Selalulah memeriksa hamster anda.

Click to view image details Click to view image details

  • Ekor Basah (Wet Tail)
Penyakit hamster yang paling popular. Tanda-tanda adalah hamster sangat lemah dan mencret.
Bantuan
Perlu segera dibawa ke doktar. Aamat bahaya kerana penyakit ini tiada ubatnya, mungkin hamster anda tidak dapat diselamatkan.

Click to view image details Click to view image details

P/S...hamster pun banyak penyakit tau, bukan manusia je..so take care your hamster if u love it..

Nak info lagi ??? http://langitlangit.com/mod.php?mod=publisher&op=viewarticle&artid=18






Custom Post Signature

Custom Post  Signature