Social Media

Semoga murah rezeki kepada yang FOLLOW ❤

Pengalaman Bercuti di Damai Beach Resort

|

Damai Beach Resort
Damai Beach Resort
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bulan ini rancang hendak ke Sarawak sebagai destinasi percutian. Dua bulan lepas, Cik Farah telah pergi ke Sabah. Jadi, kali ini Cik Farah hendak pergi negeri jiran Sabah iaitu Sarawak pula. Banyak maklumat mengenai Sarawak Cik Farah perolehi daripada Google untuk mengetahui tempat yang menarik untuk diterokai, aktiviti yang best untuk dilakukan dan makanan yang tempatan yang sedap yang perlu dirasai. Sarawak merupakan negeri terbesar di Malaysia. Sarawak terkenal dengan kawasan pelancongan yang terdiri daripada kawasan semula jadi dan pusat budaya. Antara tempat semula jadi yang popular di kalangan pelancong ialah bahagian yang terletak di Kuching.

So untuk percutian this time, Cik Farah pilih untuk menginap di Damai Beach Resort, yang terletak di sepanjang pantai berpasir Teluk Bandung yang menghadap Laut China Selatan. Setelah membaca review daripada pelancong yang menginap di sana, kebanyakkan memang berpuas hati terhadap perkhidmatan dan servis yang diberikan oleh pihak resort. Damai Beach Resort merupaka syurga penginapan yang serba lengkap kira-kira 90 ekar hadapan laut, di antara hutan hujan tropika tertua di dunia dan Gunung Santubong. Dari Bandar Kuching (ibu negeri Sarawak), para pelancong akan mengambil masa kira-kira 40 minit dengan memandu kenderaan dan anggaran 50 minit daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

Peta untuk ke Damai Beach Resort dari Airport
Peta untuk ke Damai Beach Resort dari Airport

Damai Beach resort ini mempunyai 252 bilik. Setiap bilik direka khas bagi mencerminkan latar belakang etnik di Sarawak. Susun atur yang menarik dan kekemasan juga diutamakan. Setiap bilik mempunyai penyaman udara, air panas dan sejuk, pengering rambut, 1 katil king atau 2 katil bersaiz queen, televisyen dan mini-bar. Terdapat beberapa jenis bilik yang disediakan iaitu suite, chalet, seaview deluxe, standard balcony, superior, dan hillview. Suasana dan gambar bilik boleh di lihat di laman web rasmi Damai Beach Resort. 

Peta Damai Beach Resort
Peta Damai Beach Resort

Cafe Satang
Cafe Satang
Kemudahan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pihak resort ialah dobi, agensi pelancongan, sewa kereta, perkidmatan urut dan refleksologi tradisional, spa, kolam, gym, boat cruise, padang golf dan lain-lain. Resort ini turut menawarkan pelbagai jenis hidangan tempatan dan antarabangsa popular di Cafe Satang. Yang pastinya penginap tidak akan bosan apabila menginap di sana. 


Trip Pulau Satang
Trip Pulau Satang
 
Aktiviti- aktiviti yang disediakan oleh pihak resort ialah aktiviti pantai. Antaranya ialah bola tampar pantai, berkayak, trip memancing dengan menaiki bot. Harga yang ditawarkan ialah Rm 300.00 bagi setiap trip bagi bot yang mempunyai 6 tempat penumpang dan pihak resort juga turut menyediakan pemandu pelancong yang berpengalaman serta joran. Selain itu, terdapat juga aktiviti lawatan ke Pulau Satang. Trip ini beharga RM600.00 bagi setiap trip termasuk pengangkutan bot, pemandu pelancong yang bepengalaman dan harga tiket ke Taman Negara Satang. Bagi mereka yang sukakan aktiviti yang lebih sederhana, bolehlah memilih aktiviti rekreasi seperti bermain pingpong, tenis, tarik tali dan sebagainya. 

Pemandangan di Gunung Santubung
Pemandangan di Gunung Santubung

Antara tempat menarik di sekitar kawasan Damai Beach Resort ialah Gunung Santubung.Gunung ini terletak kira-kira 35 KM dari bandaraya Kuching. Gunung ini bukanlah tertinggi di Sarawak tetapi terkenal kerana legenda gunung yang berkaitan dengan Puteri Santubung dan Puteri Sejinjang. Anggaran masa mendaki ialah 5jam. Pendaki akan dikenakan RM 2.00 untuk mendaki dan RM 10.00 untuk sijil pendakian. Dikhabarkan, dari puncak gunung, pemdaki boleh menikmati dan menyaksikan keindahan sungai, lautan dan pulau- pulau serta sebahagian Bandaraya Kuching dan Gunung Serapi. Sesiapa yang minat mendaki bolehla menambahkan Gunung Santubung ini dalam senarai impian gunung untuk di daki.


Jom mendaki Gunung Santubung
Jom mendaki Gunung Santubung
Selain itu, jika kesempatan boleh ke Kampung Santubong. Terletak kira- kira 5km dari resort, lebih kurang 10 minit dengan memandu kenderaan. Di Kampung ini, pengunjung boleh melawat batu buaya atau dikenali sebagai Batu Terkutuknya Buaya. Batu ini dikatakan menyerupai kepala buaya. BongKisam pula adalah tempat artifak purba awal pengaruh Hindu. Pulau kera atau pulau monyet yang terletak tidak jauh dari kampung. Menurut orang tempatan, pulau ini adalah tapak kepala Puteri Sejinjang dikebumikan apabila telah dipancung oleh Puteri Santubong. Jangan lupa untuk singgah ke Kampung Budaya Sarawak juga. Kampung ini ialah ‘muzium hidup’ yang memenangi anugerah Kampung Budaya Sarawak dimana merupakan tempat rasmi untuk Reinforest World Music Festival yang terkenal di dunia. Hanya kira-kira 1 KM sahaja dari resort. Di sana, pengunjung boleh melihat kepelbagaian etnik di Sarawak. Memang wajib pergi!! 

Kampung Budaya Sarawak
Kampung Budaya Sarawak
Rumah tradisi Sarawak
Rumah tradisi Sarawak

Menarik jugakan tempat-tempat sekitar Damai Beach Resort ni. Untuk mendapatkan harga dan promo terbaik, bolehlah find best deals on Damai Beach Resort sekarang!!!!! 


Cik Farah Harap dengan perkongsian artikal ini dapat membantu korang untuk merancang percutian yang mengembirakan dan sampai di sini sahaja untuk kali ini kita jumpa nexy entry ya.. Jangan lupa rancang percutian korang di Sarawak, pasti puas hati dengan Damai Beach Resort. Okay, bye 😊

Watermark Baru Cik Nurfarah

|
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca sekalian alam,

Lama tak update blog, sejak kes Si Pencuri Gambar tu, nampaknya kena buat 1 watermark untuk blog peribadi ni. Sebelum ni memang ada buat watermark tapi malas nak pakai sebab nak senang edit gambar  just guna font biasa je untuk watermark bukan custom made watermark sendiri.

Nampaknya bukan sahaja gambar dalam blog tapi gambar profile pun kena letak watermark kan... Tapi kadang-kadang si pencuri yang tak ada life ni gigih nak ambik juga gambar-gambar kita untuk tujuan yang tidak bertanggjawab.

Please jangan gunakan gambar orang dengan tujuan yang tidak baik, macam blog yang guna pic aku tu, secara tak langsung memburukkan nama aku. Orang akan fikir aku create cerita yang bukan-bukan padahal aku langsung tak tahu hal tu dan langsung tak ada kaitan dengan orang tu. Kan dah namanya kes inaya kalau macam tu..sesungguhnya doa orang terinaya tu termakbul.
Serius aku tak izinkan dan halalkan pengunaan gambar aku secara haram untuk tujuan yang tidak baik.

Kalau gian sangat dan makanan rohani tu memang suka perkara keji macam tu sila lah guna identiti sendiri ye, ini ibarat baling batu sorok tangan...jadikan orang lain pulak sebagai mangsa kau. Ingat yer, bila-bila masa kita ni Allah boleh tarik nyawa, so jangan sampai tak sempat nak bertaubat dan meminta ampun dengan orang yang kita inaya dan fitnah tu...tu pun kalau masih ingat dosa pahala lah..kalau jenis ingat dirinya boleh menongkat dunia sampai bila-bila tu..cakap macam-macam pun tetap macam tu jugakan, so kita minta semoga Allah memberikan hidayah dan pengajaran pada orang macam ni, agar dia sedar akan perbuatannya tu.

Aku buat dua watermark, maksudnya 2 watermark ni yang aku pakai untuk posting pic dalam blog ni.
Kenapa buat dua? sebab nak sesuaikan dengan pic yang akan diposting...

Watermark bicarafarah(dot)blogspot(dot)com
Watermark 1

Ringkas je watermark ni, saja letak lagi watermark tulisan kat dalam tu agar tak di coriii hehehehe..

Yang kedua, adaptasi dari doodle header blog lama aku..doodle ni bukan freebies tau, memang aku tempah khas untuk blog cik nurfarah...aku ada juga terserempak dengan blog yang pernah guna doodle aku ni secara haram..tapi malas nak bising..apa-apa pun hormati hak orang ye, saya pun tempah khas bukan main cilok sahaja..tapi itu bukan isu berat pun...so aku malas nak ambil port..
Setakat ni ada dua doodle rasmi blog cik farah..1 aku buat banner macam ni

Banner bicarafarah(dot)blogspot(dot)com
Banner rasmi setakat ini

dan 1 buat watermark.

Watermark bicarafarah(dot)blogspot(dot)com
Watermark 2
Dua-dua identiti doodle ni pegang laptopkan, nampak sangatlah memang blogger sejati tu walaupun pemalas nak update blog macam dulu.

Disebabkan kucing-kucing aku ni comel sangat..rasa nak picit-picit je, maka aku rasmikan watermark aku untuk pic kucing-kucingku ya..

My cat
Start dari atas Tomy, Daisy, Uteh, Dodi dan Mimi


My name is Tomy
Serius sangat manja dan gedik mengada.

Dodi
Dodi ni manja, selagi tak gomol-gomol dia, selagi tu bergolek kat kaki.
Watermark baru dirasmikan untuk gambar si meow.

Thank you for reading, jumpa next posting, bye..

Cuba komen mana 1 watermark yang lawoo, 1 or 2???

P/s: Aku pun ada buat tempahan artwork untuk watermark, boleh la cuci mata tengok hasil kerja I yerr....kalau sudi PM jerr...

Custom Post Signature

Custom Post  Signature